

گروه صنعتی مجیکم: پمپ وکیوم یا پمپ خلاء از جمله تجهیزات و لوازم صنعتی کارآمد و پرمصرفی است که طیف گسترده از کار صنایع را پوشش می دهد و به انواع مختلف پمپ های خلاء روغنی، آبی و هواخشک تقسیم می شود که این موارد به معنای آن است که پمپ های مذکور با نیروی روغن، آب و هوا کار می کنند و در این پمپ ها مثلا روغن یا آب در جریان است. اما باید گفت که پمپ های روغنی نیروی قوی تر از دو پمپ دیگر دارند و سایش کمتری را در درون خود با توجه به کارایی روغن به همراه دارند.
پمپ های خلاء فناوری قابل توجهی دارند که در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرند تا جایی که در صنایع داروسازی، صنعت خودرو و سیستم های فاضلاب، پزشکی و … بدون استفاده از این فناوری کار بسیار با مشکل همراه است و درست تر این است که بدون فناوری پمپ های خلاء و وکیوم این صنایع نمی توانند به درستی کار کنند.
پمپ خلا و وکیوم چیست؟
پمپ وکیوم یک نوع پمپ صنعتی می باشد که به عنوان پمپ های تحت خلا قرار گرفته اند. ساختار این پمپ شامل یک محفظه که یک روتور به علاوه پروانه ها متصل به محور چرخنده در داخل آن قرار گرفتند اند. هنگامی که یک مایع با یک سیال به داخل پمپ جریان پیدا می کند، حداقل اصطحلاک میان مایع و بخش متحرک ایجاد می شود. این پمپ ها بر این اساس کابردهای متفاوت تولید و برای استفاده عموم مردم به بازار عرضه شده اند.
عملکرد پمپ وکیوم به این صورت است که از طریق مکش هوا را از سیستم بسته حذف میکند تا به تدریج چگالی هوا در فضای محدود شده کاهش یابد و یک خلاء به وجود بیاید. این دستگاه هوا را در یک سیستم بسته فشرده کرده و انرژی مکانیکی و محوری آن به توان حرکتی تغییر پیدا میکند. بدین ترتیب، سطح نیروی داخلی در حجم ذخیره شده کمتر از محیط خارجی میشود. مقدار انرژی تولید شده عمدتا به حجم گاز بستگی دارد. در این فرایند، هوا حذف شده و فشار در داخل و خارج از مخزن متفاوت خواهد بود.
پمپ خلا روغنی از جمله پمپ های وکیوم مایع محسوب می شود که انواع مختلفی از لحاظ حجم خلاء و مکشی که ایجاد می کند دارد که با درجه بندی خاصی به ۸۰ متر مکعب، ۱۰۰ متر مکعب، ۲۵۰ متر معکب و … تقسیم بندی می شود.
کاربردهای پمپ وکیوم “های وک” HIVAC
برخی از کاربردهای اصلی پمپ وکیوم عبارتاند از:
پمپ خلاء در صنایع چوبی: پمپ خلاء یا وکیوم در صنایعی چوبی از جمله دستگاه وکیوم چوب، دستگاه سی ان سی چوب برای فرم دادن و شکل دادن و همچنین روکش کردن مصنوعات چوبی مورد استفاده قرار می گیرد.
صنایع پزشکی: ساکشن در صنایع پزشکی دارای اهمیت بسیار زیادی است. درواقع در اتاق های عمل و همچنین مراکز دندان پزشکی از این ابزار برای ساکشن خوب و تمیزی دهان و دندان استفاده می شود.
جاروبرقی مرکزی: بسیاری از ادارات و همچنین و ساختمان های مسکونی که از فناوری های روز برخوردار هستند و مثلا سیستم گرمایشی آنان به طور اشتراکی است، به موضوع جاروبرقی مرکزی نیست توجه ویژه ای داشته و با استفاده از یکی از پمپ های خلاء این خدمات را نیز به خانوارها ارایه می دهند. در بسیاری از موارد استفاده از پمپ خلاء ۱۰۰ متر مکعب روغنی پاسخگوی نیاز یک ساختمان بزرگ را می دهد.
کاربرد پمپ خلاء در صنایع پتروشیمی: بازیافت گاز، بازیافت نفت، جمعآوری گاز، تثبیت نفت خام، تقطیر نفت خام، فشردهسازی اگزوز، بازیافت گاز دمی، تولید پلی استر، تولید PVC، فشردهسازی چرخهای گاز، بستهبندی و تولید کلر مایع، فیلتراسیون، انتقال مواد مختلف و غیره.
کاربرد پمپ خلاء در صنعت برق: بازیافت گاز، تشخیص نشت، خشک کردن مواد، فیلتر روغن، آزمایش مواد، خلاء کندانسور، جذب آب، گوگرد زدایی گاز دودکش، حمل خاکستر بادی و غیره.
کاربردهای پمپ خلا در صنعت داروسازی: خشک کردن مواد دارویی، تقطیر و تنظیم غلظت، گاز زدایی، تبلور و تبخیر، پر کردن یا انتقال مواد، بازیافت مواد شیمیایی، ضد عفونی و غیره.
کاربردهای پمپ خلا در تولید خمیر و کاغذ: خشک کردن و جذب رطوبت مواد، سیستم گازگیری آب، کمپرسور جعبه، مکش آب، جذب و رول انتقال، پرس خلاء و غیره.
استفاده در صنایع بسته بندی: در صنایع بسته بندی با توجه به مکشی که ایجاد می شود از این فناوری استفاده می شود و حتی می تواند به موارد پلاستیکی فرم و شکل دلخواه خود را نیز بدهد، بدون اینکه به محصولی که قرار است بسته بندی شود، آسیبی وارد شود.
استفاده در صنایع فرمینگ: صنعت فرمینگ یکی از مهمترین صنایع روز است که فرم دهی و قالب دهی تحت خلاء در آن بکار گرفته می شود و در این حوزه نیز ابزار اصلی کار فرمینگ استفاده از پمپ خلاء است که مکش را انجام می دهد.
کاربردهای پمپ خلاء در صنعت خودرو: خنککننده عملیات حرارتی، رسوب زدایی قطعات، ایجاد خلاء کاتدی، تولید قطعات، آزمایش قطعات مختلف، آزمایش رباتیک (جرثقیل جابجایی)، تهویه مطبوع و غیره.
کاربرد پمپ خلاء در صنایع نیمه رسانای الکترونیکی: لولههای الکترونیکی و ساخت لولههای نیمه هادی، نوردهی، دستگاه اچ، تجزیه و تولید مجدد مواد، حکاکی با پرتو یونی، حکاکی پلاسما، لمینت، سوراخ پلاگین و غیره.
کاربرد پمپ خلا در حوزه حفاظت از محیط زیست: تصفیه فاضلاب، فشردهسازی بیوگاز، افزودن آب خلاء، اکسیداسیون مخزن لجن، تهویه حوضچه ماهی، بازیابی گازهای زائد (گاز بیولوژیکی)، بازیابی بیوگاز (گاز بیولوژیکی)، دفع زباله.
کاربردهای پمپ خلا در صنایع غذایی و آشامیدنی: خشک کردن مواد، تقطیر، تنظیم غلظت، گاز پراکندگی، بستهبندی خلاء، خشک کردن قطعات و مواد یخ زده و غیره.
کاربردهای دیگر پمپ خلاء های وک
صنایع لاستیک سازی تخلیه هوای داخل لاستیک و جداسازی از قالب
صنایع شیشه و بلور سازی فرم دادن به قطعات شیشه ای
واحد های دامداری (شیر دوش مرکزی)
صنایع ماشین سازی سیستم وکیوم مرکزی جهت تمیز کردن ماشین آلات
صنایع شیمیایی تخلیه مخلوط گازها و بخارها
صنایع سیم و کابل تخلیه هوای کوره عملیات
صنایع کاغذ، مقوا (آبگیری از خمیر کاغذ)، صنایع چوب و فیبر
صنایع ریخته گری (ریخته گری در خلاء)
صنایع نساجی خشک کردن و کرک گیری پارچه
صنایع چاپ سیستم وکیوم مرکزی دستگاه های چاپ و حمل و نقل کاغذ
صنایع قندسازی و شکلات ایجاد وکیوم در سیستم های تغلیظ
صنایع چرم سازی دستگاه های خشک کن